"Lemn exotic din Filipine?!", poate va intrebati. Filipine reprezinta destinatia numarul unu, atunci cand vine vorba de bijuterii verzi. Vegetatia luxurianta si artizanii priceputi sunt elementele cheie intr-un mestesug care dateaza de la inceputurile omenirii. Mai jos aveti o descriere a fiecarui copac din lemnul sau semintele caruia sunt confectionate margelele noastre. Trebuie sa stiti ca margelele pastreaza culoarea naturala a duramenului. Fara vopsele sau alte artificii de procesare, ceea ce vedeti este lemnul autentic, in culoarea si textura autentica. Prelucrarea consta in slefuirea si lacuirea dupa standarde stricte, subliniind astfel frumusetea uluitoare a lemnului.


BURI

Corypha elata este cel mai impunator palmier din Filipine, fiind cunoscut si sub numele de Buri. El mai poate fi gasit in India, Malaezia, Indonezia, Noua Guinee si Australia (nord-estica). Creste pe pajisti, in desisuri si lunci inundabile, de-a lungul cursurilor de apa.Trunchiul sau este drept, ajungand pana la 1m diametru si 20 de metri inaltime. Frunzele sunt mari, palmate, in forma de evantai, ajungand pana la 3 metri lungime; petiolul este foarte rezistent, ajungand pana la 3 metri lungime, 20 cm grosime la baza, pe margini avand spini negri rezistenti. Acest palmier infloreste doar spre sfarsitul vietii, facand pana la un milion de flori. Inflorescenta este piramidala, ajungand pana la 7 metri inaltime. Florile sunt verzui-albe, avand 5-6 mm diametru. Fructele sunt sferice, carnoase, avand 2-2.5 cm diametru. Semintele sunt tari, avand aproximativ 1.5 cm diametru. Buri are un ritm de crestere lenta si are nevoie de protectie atunci cand este puiet. 

 Palmierul Buri din ale carui seminte se realizeaza margele

Buri este folosit ca sursa pentru produse alimentare, cum ar fi zaharul, amidonul si otetul; din seva mugurilor nedeschisi se face vinul de palmier (Tuba); fibrele din petiol sunt folosite pentru confectionarea palariilor si a franghiilor; fibrele de rafie extrase din frunzele nedeschise sunt folosite pentru confectionarea hainelor; frunzele sunt folosite pentru impachetarea prajiturilor de orez si a altor dulciuri, pentru impletirea palariilor, covoraselor, cosurilor si a altor articole de artizanat, precum si pentru acoperisurile caselor (rar); din nervurile frunzelor se fac maturi, iar semintele mature sunt folosite ca margele.

Semintele sunt curatate de partea carnoasa, uscate si slefuite pentru a reliefa frumusetea lor naturala. Margelele astfel obtinute sunt rezistente, netede si usoare. Ele se disting prin adaptabilitate: pot forma singure un sirag superb sau pot fi combinate cu margele de diferite tipuri.  

 

WHITE WOOD

Pittosporum pentandrum este un copac sau arbust de talie mica sau medie (4-6 m), foarte atractiv, care poate fi gasit in China, Taiwan, Filipine si Indonezia. Creste pe pajisti deschise si in desisuri umede si uscate. Trunchiul este drept sau putin inclinat, crengile pornind de jos sau de sus. Coaja este neteda, maro sau gri, cu zone de un cenusiu mat. Frunzele sunt eliptice, de un verde-inchis lucios, cu marginile ondulate, lungi de 6 pana la 15 cm si late de mai putin de 2 cm. Florile sunt albe, parfumate, lungi de aproximativ 6 mm, grupate in ciorchini lungi de 5-8 cm. Fructele sunt mici, sferice, de culoare galben-pal spre portocaliu, cu un diametru de 6-8 mm. Semintele sunt numeroase, acoperite cu un mucus rosu stralucitor, uleios si lipicios si emit un miros puternic, amintind de petrol.

pittosporum pentandrum

Pittosporum pentandrum este cultivat de foarte mult timp, in intreaga lume, ca si copac ornamental. Coaja gri neteda si frunzele lucioase sunt deosebit de atractive, iar florile raspandesc un parfum deosebit. In medicina traditionala, frunzele si coaja sunt folosite impotriva febrei si tusei. Frunzele aromate sunt adesea folosite pentru bai fortifiante, iar lemnul a fost dintotdeauna pretuit in confectionarea margelelor.

 

BAYONG

Afzelia rhomboidea este un copac ce poate ajunge pana la 15 m si creste in desisuri. Poate fi gasit in Malaezia, Indonezia si Filipine. Trunchiul sau este drept, cilindric; coaja maro-ruginie este neteda, dar uneori prezinta crapaturi si zone de un cenusiu mat. Frunzele sunt penate, avand 3-4 perechi de frunzulite, eliptice, de un verde intens. Fructele au 15 cm lungime si aproximativ 6 cm latime si sunt aplatizate; culoarea lor poate merge de la verde spre maro-inchis. Semintele sunt 6-9 (sau mai multe) intr-o teaca, au aproximativ 2 cm lungime, rotunde, negre, pe jumatate din suprafata purtand un invelis de un portocaliu intens, uscat, subtire si lipicios. 

afzelia rhomboidea

Lemnul este folosit la constructia caselor, a usilor, a mobilei, a instrumentelor muzicale, a uneltelor, in amenajari interioare si artizanat. Margelele maronii, avand o nuanta calda, etaleaza pattern-uri complexe ale fibrei naturale a lemnului. 

 

PALMIER, PATIKAN SI NUCA DE COCOS

Cocos nucifera este un palmier inalt, ajungand pana la 25 m inaltime. Trunchiul este viguros - 30 pana la 50 cm in diametru - ingrosat la baza, insemnat cu cicatrici inelare. Frunzele, aglomerate in varful trunchiului, ajung pana la 6 m lungime si sunt penate. Frunzulitele sunt lanceolate, numeroase si au culoarea verde-deschis, ajungand pana la 100 cm lungime. Inflorescenta are culoarea paiului si poate ajunge pana la 1 m lungime. Fructul variaza in marime, forma si culoare; poate ajunge pana la 1.44 kg. E nevoie de aproximativ 6000 de astfel de fructe pentru a obtine 1 tona de miez. Coaja lemnoasa a fructului este acoperita de o coaja fibroasa. Samanta este una singura.

cocos nucifera

Miezul dintr-o nuca de cocos verde este mai moale si mai gelatinos decat cel dintr-o nuca coapta – de aceea, uneori se mai numeste jeleu de cocos. Atunci cand nuca s-a copt, iar coaja a capatat culoarea maro, cateva luni mai tarziu, va cadea de la sine din palmier.

Termenul de cocotier deriva din portughezul si spaniolul coco, insemnand „fata care ranjeste, ranjet, grimasa”, de la cele 3 gauri mici aflate in coaja nucii de cocos si care seamana cu o fata umana.

Originea cocotierului este subiect de disputa. Multe autoritati in domeniu o plaseaza in jurul Melaneziei si Maleziei sau Oceanului Indian, in timp ce altele vad originea in partea nord-vestica a Americii de Sud. Cele mai vechi fosile cunoscute ale cocotierului modern dateaza din perioada Eocenului, de acum aproximativ 37-55 milioane de ani in urma si au fost gasite in Australia si India. Totusi, fosile vechi au fost gasite si in Americi.

Cocotierul se dezvolta pe soluri nisipoase si tolereaza foarte bine salinitatea. Prefera suprafetele cu soare abundent si ploi regulate; are nevoie de un grad ridicat de umiditate pentru o dezvoltare optima. 

Cocotierul este cultivat in regiunile tropicale ca planta decorativa, dar si pentru diferitele sale utilizari culinare sau non-culinare; aproape toate partile unui cocotier pot fi folosite de catre oameni intr-un fel sau altul. Versatilitatea cocotierului se exprima uneori in numele lui. De exemplu, in sanskrita, se numeste kalpa vriksha („copacul care implineste toate nevoile vietii”). In malaieza, spokok seribu guna („copacul cu o mie de utilizari”), iar in Filipine este supranumit „copacul vietii”.

Diferite parti ale cocotierului au mai multe utilizari culinare. Nuca asigura uleiul pentru prajire, coacere si prepararea margarinii. Partea alba, carnoasa a semintei este comestibila si se foloseste proaspata sau uscata pentru gatit, in special pentru prepararea deserturilor. Nuca de cocos deshidratata poate fi folosita ca ingredient sau pentru a produce laptele de cocos. Faina din nuca de cocos a fost, de asemenea, produsa pentru a fi folosita la gatit si pentru a combate malnutritia. Chipsurile din nuca de cocos sunt vandute turistilor in zone precum Hawaii si Caraibe. Untul din nuca de cocos se refera adesea la uleiul de cocos solidificat, dar a fost adoptat si ca nume pentru anumite specialitati din lapte de cocos solidificat sau din miez de cocos piure si ulei.

coconut

Apa din nuca de cocos contine zahar, fibre, proteine, antioxidanti, vitamine si minerale, asigurand echilibrul electrolitic. Este consumata ca si bautura racoritoare in zona tropicelor si castiga tot mai multa popularitate ca si bautura isotonica in randul sportivilor. Fructele mature contin semnificativ mai putin lichid decat nucile de cocos tinere. Apa din nuca de cocos poate fi fermentata pentru a produce otetul.

Fibra de nuca de cocos este utilizata pentru confectionarea franghiilor, rogojinelor, periilor, sacilor si pentru umplerea saltelelor.

Nervurile rigide ale frunzelor sunt folosite pentru confectionarea maturilor in India, Indonezia, Malaezia si Filipine. Frunzele sunt folosite si ca material pentru cosuri si acoperisuri.

Uleiul de cocos este folosit la fabricarea sapunurilor si a cosmeticelor.

Coaja fibroasa proaspata a unei nuci de cocos maturei poate fi folosita ca si burete pentru vase sau pentru corp. Coaja lemnoasa poate fi folosita ca bol pentru supa, iar daca i se ataseaza un maner poate fi folosita ca si polonic. In India, coaja lemnoasa este folosita pentru confectionarea unor obiecte de artizanat, inclusiv nasturi. Nasturii din nuca de cocos sunt adesea folositi pentru camasile hawaiene Aloha. Din jumatati uscate de coaja lemnoasa se confectioneaza instrumente muzicale in China, Vietnam si Filipine. 

Lemnul este folosit in constructia caselor, a podurilor de mici dimensiuni, a mobilei. Din radacini se fabrica vopsele, apa de gura si sunt medicament pentru diaree si dizenterie.

Margelele din lemnul cocotierului au nuante de la galben pana la culoarea abanosului, cu pete sau dungi maronii mai inchise sau mai deschise. Trunchiul cocotierului a inceput sa fie valorificat abia in ultimii ani, cand potentialul lui comercial a fost evidentiat. Margelele mai inchise la culoare sunt facute din lemnul unor copaci mai batrani, cunoscuti si sub numele de patikan.

Coaja lemnoasa a nucii de cocos este un material fantastic care isi gaseste invariabil locul in toate casele, hotelurile si institutiile sub forma tacamurilor, recipientelor sau a produselor decorative. Sculptarea cojii este foarte dificila din cauza duritatii si doar cei foarte priceputi pot face produse din ea.

Produsele din coaja de nuca de cocos au atras intotdeauna admiratia privitorilor. Margelele sunt un bun exemplu de punere in valoare a acestui material. Culoarea lor variaza in functie de momentul in care a fost culeasa nuca de cocos, facandu-le cu atat mai speciale.

 

ROBLES

Cassia fistula supranumit si „dusul de aur” este un copac de marime medie, cu inaltimea cuprinsa intre 10-20 m, cu ritm de crestere rapida. Frunzele sunt cazatoare, (15-60 cm lungime) penate (3-8 perechi de frunzulite), fiecare frunzulita avand 7-21 cm lungime si 4-9 cm grosime. Florile au forma de ciorchine, (20-40 cm lungime) fiecare floare avand un diametru de 4-7 cm si 5 petale galbene, de aceeasi forma si marime. Fructul are forma unei pastai cu lungimea de 30-60 cm si latimea de 1.5-2.5 cm, miros intepator si contine mai multe seminte. Semintele sunt otravitoare.

casia fistula flori

Cassia fistula este originar din sudul Asiei si este cultivat ca si planta decorativa in regiunile tropicale si subtropicale. Inflorescenta este foarte bogata, copacul fiind acoperit de flori galbene, uneori fara sa fie vizibila vreo frunza. Se dezvolta bine in climate uscate, tolerand in mod relativ seceta si putin salinitatea. Va inflori mai bine in zonele in care exista diferente accentuate intre temperaturile de vara si cele de iarna. 

casia fistula trunchi

Cassia fistula este foarte apreciat in medicina ayurvedica, fiind cunoscut ca si aragvadha, insemnand „ucigasul bolilor”. De asemenea, floarea acestui copac este floarea nationala a Thailandei. Lemnul este apreciat pentru rezistenta sa si este folosit cu succes in constructii. Margelele confectionate din Cassia fistula sunt deosebite prin combinatia armonioasa de cafeniu cu putin galben si prin accentuarea fibrei lemnului.

 

GREYWOOD

Cassia spectabilis este un copac peren de talie mica spre medie, ajungand pana la 10 m inaltime sau mai mult. Coaja lui este gri si neteda. Frunzele sunt penate avand pana la 15 perechi de frunzulite lanceolate, lungi de 7.5 cm, verzi si netede pe fata superioara, paroase pe fata inferioara. Florile de culoare galben-deschis sunt parfumate si atrag fluturii. Ele cresc in manunchiuri, iar atunci cand copacul este inflorit, imaginea este spectaculoasa, de unde ii vine si numele. Fructul are forma unei pastai cilindrice, aplatizate, verde initial, dar care devine neagra odata ce este coapta si poate ajunge la o lungime de pana la 30 cm.

cassia spectabilis

Cassia spectabilis este originar din America Centrala si din regiunile nordice ale Americii de Sud. A fost introdus si in Africa, inclusiv in Angola, Burundi, Africa de Sud si mare pare din Africa de Est. Prefera solurile umede si nisipoase, dar tolereaza si solurile calcaroase. 

Este cultivat in special pentru umbra, imbunatatirea fertilitatii solurilor, combustibil, unelte si ca ornament. Datorita netezimii lemnului, margelele obtinute din acest copac sunt deosebit de atragatoare.

 

ROSEWOOD

Carallia brachiata este un copac peren care ajunge pana la 20 m inaltime sau mai mult. Trunchiul este drept, coaja gri-maronie, cu cicatrici. Frunzele sunt simple, netede, pot ajunge pana la 12 cm lungime si 7 cm latime. Florile masoara 3-4 mm si au, de regula, 7 petale masurand aproximativ 1.5-2 mm. Fructele sunt globulare, uneori turtite, cu un diametru de 8-9 mm. Semintele sunt una sau doua, acoperite de un invelis portocaliu. 

carallia brachiata

Carallia brachiata este destul de des intalnit in padurile perene, in special de-a lungul raurilor. Poate fi gasit in Madagascar, India, Burma, China, Malezia, Australia, Insulele Solomon, Thailanda, Indochina si Laos. Lemnul este folosit in constructii, la fabricarea mobilei si a altor finisaje interioare. Fiind un lemn de esenta tare se preteaza excelent slefuirii, margelele obtinute fiind deosebit de atragatoare si datorita nervurilor lemnului delicat evidentiate.

 

JACKFRUIT

Artocarpus heterophyllus este un copac peren de talie medie, atingand inaltimi intre 8-25 m si un diametru al trunchiului de 30-80 cm. Crengile pornesc, de obicei, de jos, foarte aproape de pamant. Toate partile copacului elimina un latex alb vascos atunci cand sunt vatamate. Florile sunt unisexuate (masculine si feminine), sub forma de spic. Spicele masculine se gasesc pe crengile tinere, deasupra spicelor feminine si sunt dese, carnoase, ajungand pana la 10 cm lungime. Florile sunt mici, de un verde-deschis atunci cand sunt tinere, ulterior inchizandu-se la culoare. Florile feminine sunt mai mari, eliptice sau rotunjite. Frunzele sunt de un verde-inchis, alternante, simple, lucioase, eliptic-ovale, lungi de pana la 16 cm. Fructul este un fruct multiplu, avand o pielita verde spre galbui-maronie, compusa din niste varfuri hexagonale, care acopera un invelis gros, asemeni cauciucului, de culoare alb-galbuie. Miezul dulce (atunci cand fructul este copt), asemanator gustului bananei, inconjoara fiecare samanta. Fructele au, de obicei, 30-40 cm lungime, dar pot ajunge si la 90 cm lungime. Greutatea lor se situeaza, in general, intre 4.5-30 kg, desi sunt fructe care pot cantari si 50 kg, jackfruit fiind astfel cel mai mare fruct care creste in copac. Semintele sunt maronii si rotunde, au 2-3 cm lungime si 1-1.5 cm diametru si sunt inglobate intr-o membrana subtire, albicioasa. Intr-un fruct pot fi gasite pana la 500 de seminte.

Artocarpus heterophyllus se considera ca ar fi originar din padurile din sud-vestul Indiei, in prezent Kerala. Ulterior, s-a raspandit si in alte regiuni ale Indiei, Asia de Sud-Est, Indiile de Est si in cele din urma in Filipine. Jackfruit face parte de mult timp din cultura si agricultura Indiei; oamenii de stiinta au aflat ca acest copac a fost cultivat in India de acum 6000 de ani! Numele de „jackfruit” a fost folosit de doctorul si naturalistul Garcia de Orta intr-o carte din 1563 despre flora Indiei.

artocarpus heterophyllus

Jackfruit este folosit de obicei in gastronomia Asiei de Sud si Sud-est. Pulpa fructului tanar este gatita, avand o consistenta asemanatoare carnii. Fructul tanar este, de asemenea, pus la murat sau conservat in saramura sau curry. Fructul copt este consumat proaspat sau este folosit la prepararea unor delicatese, cum ar fi dulceata, jeleul si un soi de condiment picant. Semintele trebuie fierte sau prajite inainte de a fi mancate. Semintele gatite si uscate sunt macinate si adaugate la aluatul pentru paine. Frunzele tinere sunt gatite si consumate ca si legume. Spicele masculine tinere pot fi razuite sau zdrobite si consumate cu sare si otet sau pot fi puse la murat. In afara de utilizarea ca aroma in bauturi, fructul poate fi fermentat si distilat pentru a produce lichior.

artocarpus heterophyllus fruct

Toate partile copacului au utilizari medicinale. Pulpa si semintele sunt considerate un bun tonic, racoritor si nutritiv. Cenusa obtinuta din frunze, arse cu porumb si coaja nucii de cocos este folosita ca atare sau cu ulei de cocos in vindecarea ulcerului. Latexul amestecat cu otet ajuta la vindecarea abceselor, a muscaturilor de sarpe si a inflamatiilor glandulare. Radacina este un remediu in bolile de piele si in astm. Din coaja se fac cataplasme.

Lemnul este folosit in mare masura la fabricarea mobilei, usilor, ferestrelor, instrumentelor muzicale si in constructii. Duramenul este folosit de calugarii budisti la fabricarea vopselei utilizate pentru a conferi robelor culoarea distinctiva. Este un lemn durabil, rezistent la termite si are un aspect deosebit atunci cand este slefuit. Margelele obtinute din lemnul tanar, de culoare galben-aurie farmeca ochiul. Pe masura ce imbatraneste, lemnul isi schimba culoarea din galben sau oranj in rosu sau maro. 

 

SALWAG

Areca catechu este un palmier gratios cu inaltimea cuprinsa intre 10-20 m si cu trunchiul subtire, masurand 25-40 cm in diametru. Taifunurile si furtunile tropicale il impiedica, de obicei, sa ajunga la inaltimea maxima. Florile sunt unisexuate (masculine si feminine), crescute in aceeasi inflorescenta, au cate 6 petale de culoare alba si sunt parfumate. Frunzele sunt penate, lungi de 1-1.5 m, frunzisoarele avand 30-50cm, mai lungi aproape de mijlocul frunzei. Fructul este fibros, oval, galben-oranj sau rosu atunci cand este copt, masurand 5-10 × 3-5 cm. Samanta este, de obicei, una singura, ovala, globulara sau elipsoidala, masurand 3-4 × 2-4 cm. 

Areca catechu poate fi gasit doar acolo unde il cultiva oamenii. Se postuleaza ca ar fi originar din Filipine. Din Sud-Estul Asiei, palmierul a fost difuzat de catre bastinasi de-a lungul Asiei tropicale, ajungand pana in Africa de Est si Pacific, cu mult inainte ca europenii sa ajunga in zona.


areca catechu

Aproape toate partile acestui palmier sunt folosite de catre om. Samanta (nuca de areca), proaspata sau uscata este mestecata ca si stimulant. Mugurii (inima palmierului) sunt comestibili, desi sunt amarui. In Filipine, mugurii sunt mancati cruzi, in salata sau gatiti. Tot in Filipine sunt adaugate uneori in salata chiar si florile. Samanta, cojile, bobocii, mugurii, frunzele si radacinile sunt folosite in diferite preparate medicinale. Florile parfumate sunt folosite la nunti si la inmormantari in unele tari din Sud-Estul Asiei. Cojile indepartate de pe fruct in timpul procesarii sunt folosite ca si combustibil domestic, dupa ce se usuca. Partea tare a frunzelor este folosita pentru confectionarea palariilor si talpilor papucilor. In Filipine, coaja este folosita la fabricarea periutelor de dinti. Din samanta se fabrica si vopsea neagra si rosie. Mestecatul semintei (nuca de areca) este importanta din punct de vedere cultural in multe zone din Asia si Pacific, iar literatura abunda in informatii pe aceasta tema. Florile sunt folosite in ritualurile religioase din Sri Lanka si sunt asezate pe bordul masinilor in timpul pelerinajelor pentru a aduce noroc. Lemnul este folosit in constructii, in special pentru grinzi si garduri. De asemenea, este folosit pentru a construi crematorii elaborate si structuri temporare.

Nuca de areca este samanta acestui palmier. Poate fi cumparata proaspata sau uscata. Atunci cand fructul este proaspat, coaja este verde, iar nuca dinauntru este atat de moale incat poate fi taiata cu un cutit obisnuit. Fructul copt are coaja galbena sau oranj si pe masura ce se usuca, nuca dinauntru capata o consistenta asemanatoare lemnului. In acest stadiu, nuca de areca poate fi feliata doar cu un cutit special. Pentru mestecat sunt folosite, de obicei, cateva felii de nuca, impachetate intr-o frunza de betel (un soi de vita), alaturi de lamaie verde si uneori cuisoare, cardamon, etc. pentru un plus de savoare. Frunza de betel are un gust proaspat, piperat, dar poate fi si amaruie, in functie de soi. Nucile de areca sunt mestecate cu frunza de betel pentru efectele usor stimulante, cauzand o usoare stare excitanta si vioiciune crescuta, desi efectele variaza de la persoana la persoana. Efectul este relativ slab, putand fi comparat cu cel obtinut in urma consumarii unei cesti de cafea.

areca nut

Atunci cand este uscata, nuca de areca sau salwag poate fi gaurita si cioplita pentru a putea fi utilizata in confectionarea bijuteriilor. Vinisoarele prezente in mod natural in structura nucii de areca fac din margelele obtinute niste piese foarte atragatoare, fie in forma naturala fie slefuite si lacuite. 

 

SIGID

Malaisia Scandens este o specie de vita sau arbust catarator foarte viguros, ajungand la o inaltime de 4-8 m, neted, exceptand crengile tinere si inflorescentele. Frunzele au aspectul pielii, forma alungita, netede pe fata superioara, aspre pe fata inferioara. Inflorescenta este foarte bogata. Fructul este oval, de culoare rosie, lung de 6-7 cm si creste in ciorchini. Poate fi gasit in desisuri si paduri, la altitudini mici si medii, in China, Taivan, Malaezia, Australia, Polinezia si Filipine. 

trophis scandens

Semintele sunt consumate crude sau gatite. Fructul este comestibil. Decocotul din frunze este administrat femeilor dupa nastere. Vita este folosita pentru diverse legaturi. Din coaja se fac sfori, utilizate in confectionarea gentilor si a plaselor de pesti. Margelele obtinute din lemn au un aspect rustic deosebit.


BAMBUS SI AGSAM

Bambusii sunt un grup de plante exotice arborescente perene. Exista aproximativ 1450 de specii. Culorile lor variaza intre galben-deschis si verde-deschis, maro, aproape negru, cu dungi sau cu pete. Bambusii gigantici sunt cei mai mari membri ai acestei familii. Bambusii se afla printre plantele cu cea mai rapida rata de crestere din lume, existand specii care cresc 100 cm in 24 de ore. Majoritatea speciilor infloresc rar, unele chiar la 65-120 de ani. Exista specii care infloresc in masa, adica toate plantele dintr-o anumita specie infloresc in acelasi timp, peste tot in lume, de-a lungul unui anumit numar de ani. Cea mai lunga perioada de inflorire in masa cunoscuta este de 130 de ani, la plantele din specia Phyllostachys bambusoides. Acest mecanism, precum si cauza evolutionista din spatele lui reprezinta in mare parte un mister.

bamboo

Bambusii au o mare semnificatie economica si culturala in Asia de Sud, Sud-Est si Est, fiind utilizati ca si material de constructie, sursa alimentara si ca materie prima foarte versatila.

Diversele specii de bambus se gasesc in diferite zone climatice, de la zonele reci de munte la zonele tropicale fierbinti. Pot fi gasiti in Asia, Australia, India, Africa si Americi. Nu se cunosc specii originare din Europa continentala.

Bambusul are foarte multe utilizari. Mugurii de bambus sunt comestibili si sunt folositi în mai multe bucatarii, de exemplu chinezească, japoneză etc. Asa-numitul „bambus gigantic” conține cianură, deci nu poate fi consumat. Bambusul este folosit in medicina traditionala chineza pentru tratarea infectiilor si pentru vindecare.

Fibrele de bambus au fost folosite in China la fabricarea hartiei din timpuri stravechi. Hartie de inalta calitate este actualmente fabricata in cantitati reduse. Tot din fibrele de bambus se fabrica si tesaturi. Lemnul de bambus ascuțit era folosit mai demult pentru tatuat in Japonia, Hawaii etc.

In Vietnam, China, Japonia etc. bambusul este folosit deseori pentru manufactura pipelor.

Multe temple japoneze (mai mult sintoiste, dar si unele budhiste) au cranguri de bambus ca aparare impotriva "duhurilor rele".

Oamenii din India au bambusul aproape toata viata langa ei. Ombilicul li se taie cu unelte din bambus, sunt pusi in leagane de bambus, mai tarziu lucreaza cu unelte de bambus si pe schele de bambus, la batranete au toiage de bambus, iar cand mor sunt pusi in sicrie de bambus.

Oamenii unor culturi asiatice, de exemplu in Insulele Andaman și Filipine, credeau ca omenirea a aparut dintr-o tulpina de bambus.

black bamboo

In constructii, bambusul este folosit pentru construirea caselor, gardurilor, schelelor, parchetului, podurilor. Din bambus se fabrica si bastoane, mobila, jucarii si instrumente muzicale. Margelele pot fi confectionate doar in forma cilindrica, deoarece coaja bambusului este neteda si protectoare in mod natural, iar cioplirea bambusului in alte forme ar duce la indepartarea ei, ramanand suprafata poroasa de dedesubt. Agsam se refera la bambusul in culori inchise. Culorile margelelor tubulare obtinute din aceste specii de bambus variaza intre maro si negru; aspectul lor este de impact.  

 

MAHON

Mahonul este numele generic dat mai multor specii de arbori din regiunea tropicala a Americii. Punctul comun al acestor arbori este rezistenta lor ridicata si culoarea inchisa. Lemnul de mahon este considerat un material scump si este folosit pentru fabricarea mobilierului de lux, dar si pentru finisarea anumitor piese exclusiviste.

mahogany

Lemnul de mahon are in general nervuri drepte si nu contine bule de aer, fiind perfect neted. Mahonul are o culoare brun roscata ce se inchide odata cu trecerea timpului. Atunci cand lemnul de mahon este reconditionat, acesta capata o nuanta rosiatica. 

Lemnul de mahon este maleabil si poate fi usor de prelucrat, fiind unul dintre cele mai rezistente tipuri de lemn de esenta tare. Datorita faptului ca lemnul de mahon este foarte compact (fara bule sau noduri), din trunchiul copacilor se pot obtine bucati foarte mari, avantaj ce a facut ca mahonul sa fie lemnul preferat pentru mobila de calitate.
In anii 1700, atunci cand mahonul a fost disponibil pentru prima data in America, marea parte a mobilei de inalta clasa a fost realizata din lemn de mahon. Datorita faptului ca acest lemn rezista foarte bine in fata umezelii, este utilizat adesea in constructia de ambarcatiuni. 

mahogany bark

O alta arie de utilizare frecventa este in industria instrumentelor muzicale, in special in fabricarea chitarilor. De asemenea, mahonul este o emblema pentru masinile de lux, producatorii acestora realizand finisaje interioare din mahon inca de la primele exemplare scoase pe piata in urma cu zeci de ani, si pana astazi. Margelele confectionate din mahon (coaja si lemn) exceleaza prin aspectul rustic.


Sursele informatiilor:

http://agroforestry.net/

http://www.beadsandpieces.com/

http://www.beadshopuk.com/

http://www.biotik.org/index.html

http://www.botanicalspirit.com/

http://casa.acasa.ro/

http://www.ccapfairtrade.com/

http://www.crfg.org/

http://www.ehow.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

http://www.gardenorganic.org.uk/

http://www.indi-journal.info/

http://keys.trin.org.au:8080/key-server/data/0e0f0504-0103-430d-8004-060d07080d04/media/Html/index.html

http://www.organicjewelry.com

http://ro.wikipedia.org/wiki/Main_Page

http://shop.wildmind.org/

http://www.stuartxchange.com/

http://toptropicals.com/

http://www.vibrantnature.co.in/site/